Matpriserna i april

maj 8, 2024

När matpriserna börjar återgå till det normala finns det en chans att butikerna återigen höjer priserna. Detta påvisas av Matpriskollens senaste rapport som visar att matpriserna ökade med 0,2 procent under april jämfört med föregående år, enligt nyhetsbyrån TT.

– Problemet är att vi som konsumenter kanske slutar agera på sätt som förhindrar ytterligare prishöjningar, kommenterar Ulf Mazur, en av grundarna till Matpriskollen.

I april var det främst mejeriprodukter som bidrog till prisökningen, medan frukt och grönt faktiskt sjönk i pris, delvis beroende på säsongsmönster*.

Säsongsmönster* – Förändringar i pris och tillgång beroende på årstid

 

Tre tips för att förbättra din privatekonomi gällande att handla mat:

1. Håll koll på säsongens varor: Planera dina inköp efter vilka frukter och grönsaker som är i säsong. Detta kan leda till lägre priser och bättre kvalitet.

2. Lär dig prisernas cykler: Genom att förstå hur matpriserna fluktuerar över tid kan du planera dina större inköp när priserna är som lägst.

3. Använd prishistorikverktyg: Flera appar och webbplatser erbjuder möjligheten att spåra prisförändringar på specifika varor, vilket hjälper dig att köpa när priserna är låga.

 

Guide: Hantera och Optimera Matbudgeten i Tider av Prisökningar

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev