Bensinskattens Påverkan på Ekonomi

maj 12, 2024

Bensin- och dieselskatten har ökat igen och det påverkar oss alla. Regeringen menar att det kommer bidra till Sveriges klimatmål genom att få fler att välja bort bilen. Många experter menar dock att det även kan påverka inflationen* och därmed vår ekonomi. Vår köpkraft** kan minska och kostnaden för transporter, varor och tjänster kan stiga. Trots protester, har regeringen ändå valt att höja skatterna. Utöver miljöhänsyn, uppger regeringen att det är ett sätt att få in mer pengar till statskassan.

*inflation – det tillståndet i en ekonomi när generell prisnivå stiger och köpkraft minskar över tid.
**köpkraft – den mängd varor och tjänster man kan köpa för en viss summa pengar.

3 Tips!

  1. Undvika onödiga körningar kan hjälpa dig spara på bränsle. Planera dina resor för att minimera antalet resor du behöver göra.
  2. Överväg att samåka om möjligt. Detta minskar inte bara antalet bilar på vägarna, utan hjälper också att dela upp bensinkostnaderna.
  3. Om du funderar på att byta bil, överväg en hybrid- eller en elbil. De kan vara dyrare att köpa, men driftskostnaderna är ofta lägre än för bilar som drivs med fossila bränslen.

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev