Vardagsekonomi

Virgin Galactic

Virgin Galactic har bokat sina första kommersiella flygningar till rymden och planerar att starta månatliga flygningar senare i år, enligt rapporter från CNBC.

Aktien ökade kraftigt

Nyhetsflödet fick aktien att öka kraftigt efter handeln på New York-börsen. En timme efter stängningen hade aktien ökat med över 50 procent.

Månatlig trafik

Den första flygningen, Galactic 01, är planerad att avgå senare denna månad, någon gång mellan 27 och 30 juni. Den andra flygningen förväntas äga rum i augusti och därefter kommer det vara månatlig trafik till rymden, enligt företagets pressmeddelande.

Vilka är ombord?

Ombord kommer det finnas tre medlemmar från det italienska flygvapnet. De kommer att genomföra olika tester i rymden.

800 sålda biljetter

Bolaget har mött flera hinder i kapplöpningen för kommersiell rymdturism sedan det grundades av den brittiske entreprenören Richard Branson 2004. De har en orderstock på cirka 800 sålda biljetter som behöver behandlas.

Inte en konventionell raket

Farkosten VSS Unity, som har plats för sex personer, är inte en konventionell raket. Istället transporteras den högt upp i luften av ett flygplan innan den startar sina motorer och fortsätter den sista sträckan mot rymdens gräns. Sedan vänder den och glider tillbaka ned mot jorden.