Vardagsekonomi

Stor prisskillnad på hemkörda matkassar

Det är både bekvämt och tidsbesparande att få maten hemkörd. Men det kan också bli dyrt om du väljer fel butik.

Prisskillnader på matkassar för barnfamiljer

En barnfamilj kan få betala nära 600 kronor mer för matkassen i den dyraste butiken, enligt Matpriskollens undersökning. Matpriskollen, en oberoende sajt, har jämfört priserna för plockning och hemkörning av en stor veckomatkasse avsedd för en familj på fyra personer. Kassen innehåller jämförbara varor och kostar över 2 000 kronor.

Det visar sig att den kan bli betydligt dyrare per vecka i de dyraste butikerna. I en Ica-butik i Göteborg handlar det till och med om nära 600 kronor mer jämfört med den billigaste butiken.

Förstå prisskillnaderna vid matleveranser**

Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, förklarar att det inte är enkelt att bara titta på priset för själva plockningen och hemkörningen för att avgöra var det är dyrast att få maten hemkörd. ”Man måste ta hänsyn till grundpriset i butiken, till plock- och fraktavgift och dessutom till olika bonusar.”

Exempelvis erbjuder Stora Coop i Stockholm gratis hemleverans om man handlar för över 2 000 kronor, och de har ett bonussystem som kan ge betydande rabatter. Priserna varierar mycket hos Ica-butikerna, inklusive grundpriser, hemkörningsavgifter och rabatter. Skillnaderna i prissättning beror på att Ica-butikerna är utformade för fysisk handel snarare än näthandel.

Matkassarnas priskrig

Matpriskollens undersökning visar tydliga prisskillnader. Willys har de lägsta priserna på själva varorna, men det blir inte det billigaste alternativet totalt sett vid hemkörning. Det märks att många butiker sätter ett stort fokus på priser och försöker pressa dem.

I Stockholm är en stor Ica-butik den dyraste bland de jämförda, medan Coop är den billigaste. I Göteborg är en stor Ica-butik den billigaste, medan en annan stor Ica-butik är dyrast. I Malmö är Coop billigast, medan Mathem är dyrast.

Ulf Mazur betonar att konsumenter bör vara medvetna om prisskillnaderna och använda rabatter och erbjudanden för att spara pengar när de beställer hem sina matkassar.

Källa: www.di.se/nyheter/stor-prisskillnad-pa-hemkorda-matkassar/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *