Vardagsekonomi

Städbolaget blåste Skatteverket

Manfred Stjern driver sedan 2008 Boleva AB, ett medelstort företag inom hemstädning i Västsverige med 85 anställda. När konkursförvaltaren Christian Andersch begärde in anbud på Alberts städservice AB i mars samma år, lade Manfred Stjern ett bud på fem miljoner kronor utan att ha genomfört företagsbesiktning. Det var en riskabel summa som de var beredda att satsa. För att få mer information och eventuellt lägga ett högre bud på tolv miljoner kronor, kontaktade Stjern konkursförvaltaren. Han fick veta att städarna var uppsagda, callcentret inte längre var aktivt och att bara Victor Albertsson var kvar. Verksamheten var stillastående och det fanns inget positivt i bolaget. Dagen efter återkallade Stjern sitt bud och indikerade samtidigt sitt fortsatta intresse, men konkursförvaltaren hörde aldrig av sig igen.

Såldes till tidigare ägare

En vecka senare såldes Alberts städservice till den tidigare ägaren och hans partners. Verksamheten fortsatte efter konkursen under konkursförvaltarens ledning. Enligt uppgifter från konkursbouppteckningen som GP rapporterade om, såldes bolaget för 1,5 miljoner kronor. Stjern anser att det är en patetisk summa med tanke på Alberts storlek och antalet kunder de hade i Göteborg och Stockholm. Han hävdar att om de hade köpt bolaget för fem miljoner kronor och lyckats rädda 500 kunder, så hade det varit en bra affär på sikt.

Stjerns eget fel

Konkursförvaltaren Christian Andersch förstår inte Stjerns kritik och påpekar att Stjern återkallade sitt bud och inte indikerade fortsatt intresse. Andersch säger att de fick intresse från minst 20 potentiella köpare och om det hade funnits bud på cirka 1,5 miljoner kronor, skulle han ha försökt arrangera en budgivning. Han menar att det är upp till budgivarna att lägga ett högre bud om de är intresserade.

Kunder sa upp avtal

Efter GP:s granskning av Alberts städservice förra året sa många kunder upp sina avtal, vilket ledde till en kraftig minskning av företagets omsättning. Trots det redovisade de en omsättning på 56 miljoner kronor för de två första månaderna detta år. Efter att de 1,5 miljoner kronorna kommit in och övriga tillgångar räknats med, uppvisar Alberts städservice AB:s konkursbo en skuld på 34,9 miljoner kronor. Den största skulden, 31,6 miljoner kronor, är till skatteverket.

Inga anställda

Förra året publicerade GP en granskning av Alberts städservice, som då var ett av de största företagen inom hemstädning i Västsverige. Företaget hade en affärsmodell där de inte hade anställda städare. Istället hyrde de in personal från bemanningsföretag i Ukraina via en kedja av ”underleverantörer”. Formellt var städarna anställda av polska företag.

13 timmar om dagen

Städarna tjänade i vissa fall så lite som 55 kronor i timmen och arbetade ibland upp till 13 timmar om dagen. De fick inte betalt för resor mellan uppdragen och bodde tillsammans i fastigheter som Alberts kontrollerade. En revision visade att skatteverket inte godkände Alberts upplägg och de ansågs vara ansvariga för alla städarnas skatter och avgifter. Skatteverket försökte undersöka om skatter hade betalats för städarna i Polen, men kunde inte hitta tillräckligt med bevis för att det hade skett i stor utsträckning. Alberts hade anonymiserat städarnas namn i sin tidsredovisning, och de svenska ”underleverantörerna” uppgav också att de inte kände till städarnas identitet som arbetade i Alberts namn.

Underleverantör

När GP kontaktade Victor Albertsson för att kommentera artiklarna var han helt ovetande om att hans svenska underleverantörer använde sig av underleverantörer själva. Efter några dagar sa han upp kontraktet med den största av dem, Björks städ, och sedan stämde de varandra för avtalsbrott. Båda bolagen gick senare i konkurs, men endast Björks fortsatte driva rättsprocessen.

Skadestånd

Alberts städservice AB var inte närvarande vid huvudförhandlingen i Göteborgs tingsrätt och därför avkunnades en tredskodom som innebar att Alberts-bolaget skulle betala 8 992 718 kronor i skadestånd till Björks städ, samt 1,8 miljoner kronor i obetalda löner från slutet av samarbetet mellan bolagen. En annan konkursförvaltare, advokat Per Fridén, som hade en mer försiktig syn på möjligheten att få ut pengarna från Alberts konkursbo, drev kravet.

Människoexploatering

Ägaren till Björks städ är åtalad för människoexploatering och brott mot utlänningslagen. En huvudförhandling är inbokad i början av oktober. Victor Albertsson var också misstänkt för människoexploatering, men misstankarna lades ned på grund av bristande bevis på att han hade uppsåt att exploatera. Ekobrottsmyndigheten har också bedrivit en utredning om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott mot personer inom Alberts-sfären. De flesta av fallen har nu blivit nedlagda, men utredningen mot en av de underleverantörerna pågår fortfarande.

Penningtvätt

En person som var inblandad i penningtvätt, och som bland annat fakturerade ett av Alberts städservice underleverantörer, dömdes till fängelse för grovt näringspenningtvättbrott och grovt bokföringsbrott. Åklagaren avslutade ärendet mot denna person med hänvisning till att brottet i Göteborg täcktes av straffet som utdömdes i Nacka.

Namnbyte

I maj bytte Alberts städservice namn till Bettys städ, och det gamla namnet togs bort från städarnas tröjor på företagets hemsida.