Vardagsekonomi

Sparränta på lönekonto

Handelsbanken inför nu som första storbank ränta på lönekontot, vilket är första gången på många år. Finansminister Elisabeth Svantesson tycker att det är på tiden.
– Det är anmärkningsvärt att bankerna har höjt sina utlåningsräntor, men inte inlåningsräntorna, säger hon till TT.

Ränta på Allkonto

Räntan kommer att vara 0,25 procent för insättningar upp till 100 000 kronor. Senast Handelsbanken erbjöd ränta på motsvarande typ av konto – som de kallar allkonto – var i december 2008.
Handelsbanken hänvisar till marknadsläget. Michael Green, chef för Handelsbanken Sverige, säger i en kommentar att syftet med att införa räntan är att ge bankens kunder ett ”konkurrenskraftigt erbjudande”.

Borde skett för länge sedan

Införandet av ränta borde ha skett för länge sedan, enligt Jan Bertoft på Sveriges Konsumenter.
– Ja, banker är snabba på att höja räntorna för bolån, säger han till TT och fortsätter:
– Men det är bra att en bank går före och visar vägen. Det här är våra pengar som bankerna får möjlighet att skicka vidare och ta betalt för.

Finansministern positiv

Finansminister Elisabeth Svantesson tycker att det är bra att Handelsbanken nu inför ränta på lönekontona.
– Det är förvånande och anmärkningsvärt att bankerna har höjt sina utlåningsräntor, men inte inlåningsräntorna. Det är bra att de gör det nu, säger hon till TT.

Räntan har ökat markant

Ränteläget i den svenska ekonomin har på andra fronter – särskilt när det gäller storbankernas bolåneräntor – ökat markant till följd av inflationen. Räntorna har höjts av Riksbanken för att bromsa inflationen, och styrräntan har på ett år ökat från 0 till 3,50 procent. Riksbanken förväntas fortsätta höja styrräntan nästa vecka.

Räntorna på storbankernas lönekonton har dock inte ökat alls fram till nu.

Belopp upp till 100 000 kr

Den utlovade räntan på 0,25 procent på lönekonton införs av Handelsbanken från och med den 27 juni och gäller endast belopp upp till 100 000 kronor. Ingen ränta kommer att betalas ut för belopp över detta, enligt bankens pressmeddelande. För större belopp rekommenderar banken istället olika typer av sparkonton med högre räntesatser på insatta belopp.

Storbankerna Nordea, SEB och Swedbank erbjuder för närvarande ingen ränta på sina lönekonton.