Vardagsekonomi

Söderköping kommun höjer skatten

Söderköping står inför utmaningen med ett rekordunderskott och tar det svåra beslutet att höja den kommunala skatten för att mildra ekonomiska påfrestningar. Men frågan är om de kommer vara den enda kommunen? 

Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio

Söderköpings ekonomi

I en tid där Söderköping konfronteras med ekonomiskt motvind och ett rekordunderskott, har kommunen beslutat att höja den kommunala skatten. Kommunalrådet Tuula Ravander (S) kommenterar att detta beslut inte var lätt, men nödvändigt för att säkerställa en realistisk budget för kommunens olika verksamheter. Med en nuvarande kommunalskatt över medelskatten i Sverige kommer skatten öka ytterligare med 0,8 kronor från och med årsskiftet, förväntas ge en tillskott på cirka 30 miljoner kronor.

Kommunen Söderköping politik

För att möta den ekonomiska utmaningen planerar kommunledningen, bestående av M, KD och S, inte bara att höja skatten utan även att genomföra effektiviseringar och pausa kommande investeringar. Tuula Ravander betonar att detta beslut är resultatet av att politiker tidigare haft en kortsiktig syn på ekonomin och inte skapat tillräckliga reserver för att möta oväntade utmaningar.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/soderkoping-hojer-skatten-inget-latt-beslut–trxmei

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *