Vardagsekonomi

Skilsmässa och ekonomi

Skilsmässor är inte bara känslomässigt utmanande, de innebär också betydande ekonomiska påfrestningar. Efter en skilsmässa kan den ekonomiska börda för en ensamstående förälder med två barn öka med så mycket som 12 000 kronor per månad. Länsförsäkringar, som nyligen genomförde en analys kring detta, belyste hur kostnader skjuter i höjden för genomsnittsfamiljer efter en skilsmässa.

Ekonomiskt ansträngande

“Skilsmässor kan vara ekonomiskt ansträngande, med tanke på de höga kostnadsökningarna för boendet. Många kan tvingas till att omvärdera bostadsområdet eller minska sina levnadsutgifter”, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Tvåbarnsfamilj

En typisk tvåbarnsfamilj som bor i en villa med normala levnadsutgifter spenderar i genomsnitt 43 000 kronor varje månad, vilket omräknat per vuxen är 22 000 kronor. Men post-skilsmässa skjuter dessa siffror i höjden, med totala kostnader som når 34 000 kronor per månad för den ensamstående föräldern.

Singelförälder

Men den ekonomiska belastningen varierar över landet. Medan en nyskild singelförälder i Göteborg kan gå minus med 6 000 kronor varje månad, kan en i Piteå ha ett överskott på 3 000 kronor.

Antalet skilsmässor i Sverige har minskat något, vilket Westerberg tror kan bero på ökade ekonomiska påfrestningar och de stigande boräntorna. ”Skilsmässor kan sänka den ekonomiska levnadsstandarden kraftigt, vilket gör att många undviker separation”, tillägger han.

Praktiska Råd

För de som funderar över en skilsmässa, här är några praktiska råd från Länsförsäkringar:

 

  1. Gå igenom din egen ekonomi och se om du kan stå på egna ben. Rådgör med din bank för att se över dina finansiella alternativ.
  2. Om båda har olika inkomst, planera era utgifter så att båda kan spara. Har du något sparande redo för flytt eller som kontantinsats för en bostad?
  3. Om du har huvudansvaret för barnen och jobbar deltid, överväg ditt eget sparande.
  4. Anmäl dig i bostadsköer för fler boendealternativ.
  5. Se till att alla juridiska avtal är klara inför en skilsmässa.
  6. Efter skilsmässan, granska dina försäkringar och dokument. Se över vem som är förmånstagare och vem som står som arvtagare.

Med rätt planering och kunskap kan du navigera genom de ekonomiska utmaningar som en skilsmässa kan föra med sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *