Vardagsekonomi

Säkraste banken i Sverige

Säkraste banken. En av Sveriges största banker har nyligen erhållit en prestigefylld utmärkelse. Det är ingen mindre än Handelsbanken som nu klättrar högt upp på listan över världens säkraste banker, enligt finanstidningen Global Finance. Denna globala ranking inkluderar över 500 banker från hela världen, och Handelsbanken imponerar med sin femteplats. Detta innebär den högsta rankingen av alla europeiska banker och sätter Handelsbanken i pole position som den säkraste banken i Europa.

Säkraste banken efter Kreditvärdering

Global Finances ranking grundar sig på en omfattande sammanställning av betyg från de främsta kreditvärderingsinstituten, såsom Fitch, Moody’s och S&P. Undersökningen inkluderar en noggrann analys av över 500 banker världen över. Toppplaceringen gick dock till Royal Bank of Canada, som placerade sig fyra steg före Handelsbanken.

Kundnöjdhet och Bankbranschen i Sverige

Svenskt Kvalitetsindex har nyligen släppt sina branschstudier som ger en inblick i vad som driver kundnöjdhet och lojalitet inom olika sektorer, inklusive bankbranschen. Det är intressant att notera att majoriteten av Sveriges större banker, inklusive Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken, inte rankas särskilt högt i denna undersökning. Nordea, med sina cirka fyra miljoner kunder, hamnar längst ner i betygslistan enligt privatkundernas omdömen.

Toppen av listan

I toppen av listan hittar vi istället Sparbankerna, följda nära av Länsförsäkringar, Skandia och ICA Banken. En intressant iakttagelse är att kunder som har en personlig kontaktperson i banken tenderar att vara mer nöjda. Detta betonar vikten av mänskliga relationer, särskilt i dagens utmanande ekonomiska klimat.

Kundnöjdhet

Kundnöjdheten är en avgörande faktor för bankernas framgång. Enligt Svenskt Kvalitetsindex mäts detta på en skala från 0 till 100, där betyg under 60 anses som otillräckliga och indikerar svårigheter att behålla kunder. Betyg över 75 indikerar en stark relation mellan företaget och kunden.

De bästa bankerna i Sverige baserat på privatkundernas kundnöjdhet 2023:

 

  1. Sparbankerna (73,9)
  2. Länsförsäkringar Bank (73,6)
  3. Skandia (71,2)
  4. ICA Banken (70,9)
  5. Handelsbanken (67,7)
  6. Övriga (66,9)
  7. Danske Bank (65)
  8. SEB (64,5)
  9. Swedbank (63,9)
  10. Nordea (62,8)

Detta visar att det finns en tydlig koppling mellan kundnöjdhet och framgång inom banksektorn i Sverige.

Källa:
www.marcusoscarsson.se/bekraftat-har-ar-sveriges-sakraste-bank/
www.marcusoscarsson.se/bekraftat-sveriges-samsta-bank-pekas-ut/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *