Vardagsekonomi

Ruinerad av svaga kronan?

Ruinerad. Svag svensk krona kan snabbt få dig att känna dig ruinerad, särskilt om du inte är försiktig. Men det finns knep för att inte drabbas alltför hårt av den fallande kronan.

ruinerad

Ruinerad med svensk krona

Drömsemester i Alperna eller i stora städer utomlands? Kanske inte det bästa valet just nu. Som svensk blir du hårt drabbad av den svaga kronan i länder med dollar eller euro, påpekar Anders Stenkrona från Nordea. Américo Fernández från SEB tillägger att det kan vara klokt att undvika även Danmark, då deras valuta är kopplad till euron. Istället kan länder som Albanien och Rumänien erbjuda mer för pengarna. Alternativt kan Sverige självt bjuda på många upplevelser, tipsar Stenkrona.

Ruinerad? Prioritera närproducerat

Med en stark dollar och euro blir importvaror dyrare. Försök välja bort produkter som mango och avokado som importeras från andra länder. Américo Fernández rekommenderar att istället satsa på svenska produkter, t.ex. byta ut olivolja mot svensk olja.

Återupptäck klassiska svenska rätter

Skydda dig från att bli ruinerad genom att välja svenska råvaror. Kanske dags att fråga mormor eller andra släktingar om traditionella svenska recept?

Välj begagnat före nytt

Många produkter, som kläder eller teknik, importeras och blir dyrare med en svag krona. Genom att välja begagnat istället för nytt kan du spara både pengar och undvika den svaga kronans påverkan, menar Fernández.

Överväg att hyra

Istället för att köpa, kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att hyra saker, eftersom många produkter blivit dyrare.

Diversifiera ditt sparande

Om du sparar i fonder, se till att du har en balanserad mix av svenska och utländska fonder. Fortsätt att månadsspara, även i utländska fonder, men undvik att investera stora summor på en gång.

Realisera utländska vinster

För de med investeringar utomlands kan den svaga kronan faktiskt vara en fördel. Sälj utländska investeringar nu och dra nytta av den svaga kronan.

Med dessa råd kan du undvika att känna dig ruinerad och istället hantera den svaga kronans utmaningar på ett smart sätt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *