Vardagsekonomi

Minskade matpriser i augusti

I augusti kunde konsumenter andas ut något när matpriser i Sverige visade en nedgång, vilket bidrog till att dämpa den svenska inflationen. Men vad är egentligen inflation? Inflation är när den allmänna prisnivån på varor och tjänster stiger över tid, vilket leder till att köpkraften för pengar minskar.

Utbredd minskning

Statistiska centralbyrån (SCB) påpekar att även om minskningen av matpriser var liten, var den ändå utbredd över flera kategorier. ”I augusti sjönk priserna på livsmedel och alkoholfria drycker med 0,7 procent jämfört med juli, vilket är något mer än vad vi brukar se vid den här tiden på året,” säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Sötsaker sjönk inte

Medan priserna på de flesta varugrupper sjönk, undantogs sötsaker och glass. På årsbasis har matpriserna ökat med 9 procent, men detta är fortfarande en minskning jämfört med den föregående tolvmånadersperioden då priserna ökade med 14 procent. ”Över en period av två år, från augusti 2021 till augusti 2023, har matpriserna stigit med över 24 procent,” fortsätter Mårtensson.

Avtagande prishöjning

Trots den senaste månadens lättnad fortsätter matpriserna alltså att stiga, men takten har avtagit något. Denna insikt ger både hushåll och beslutsfattare viktig information om den ekonomiska hälsan i Sverige och hur konsumenternas plånböcker påverkas av förändringar i matpriser.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *