Vardagsekonomi

Kaffe upplever trendbrott

Kaffe. I augusti bevittnade vi en överraskande nedgång i inflationstakten, enligt uppgifter från Statistiska centralbyrån (SCB) som släpptes på torsdagsmorgonen. Enligt KPIF minskade inflationstakten från 6,4 procent i juli till 4,7 procent i augusti, vilket var en större nedgång än väntat.

Kaffe

Kaffepris

En betydande faktor till denna nedgång var det sjunkande kaffepriset. För kaffeälskare är det goda nyheter, då priset på kaffe har haft en markant ökning under 2023. Tidigare i juni hade Matpriskollen rapporterat att kaffe hade upplevt den största månatliga prishöjningen, med hela kaffebönor som ökade med en procent och bryggkaffe som steg med 1,7 procent. Men i augusti vände trenden, och kaffepriset sjönk i genomsnitt med hela 4,3 procent jämfört med föregående månad, enligt SCB:s data.

Kaffe sjunker

Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, klargör att nedgången i inflationstakten kan härledas till ett fall i priserna på flera varugrupper, inklusive livsmedel och el. Intressant är det att matpriserna, inklusive kaffe, sjunker på en bred front, trots att priser på sötsaker och glass inte har upplevt samma nedgång. Carl Mårtensson, en annan prisstatistiker på SCB, betonar att även om prisnedgångarna inte är omfattande, är de breda och påverkar de flesta varugrupper.

Prisminskning övrigt

Här är några andra produkter som har sett en signifikant minskning i pris mellan juli och augusti:

  • Morötter -21,1 %
  • Purjolök -18,4 %
  • Vindruvor -14,9 %
  • Färska bär -10,2 %
  • Färsk lax -9,6 %
  • Smör -7,1 %
  • Griskött -5,1 %

Njut av billigare bryggningar

Det breda fallet i kaffe- och matpriser i augusti kan vara en välkommen nyhet för svenska konsumenter, särskilt i ljuset av de tidigare prisökningarna under 2023. Det återstår att se om denna trend med sjunkande kaffepriser fortsätter, men för nuvarande kan kaffeälskare njuta av lite billigare bryggningar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *