Vardagsekonomi

Hushållen blir varnade av Swedbank

Hushåll. I en tid när ekonomiska svårigheter påverkar, visar Swedbank att många hushåll tampas med att få pengarna att räcka till. På senare tid har det blivit allt tydligare att en tredjedel av svenska hushåll dragit ned på sina besparingar för att hantera räkningarna, enligt en pressrelease från banken den här veckan. Vidare, och kanske oroande nog, lever lika många hushåll på gränsen ekonomiskt varje månad.

hushåll

Hushåll - en ökande trend utan buffert

Intressant nog är detta en uppgång jämfört med siffrorna för bara sex månader sedan. Swedbank belyser dessutom att antalet hushåll som har den föreslagna sparbufferten – två månadslöner efter skatt – sjunker. Den har minskat från 73% till 68% under denna period.

Enligt Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom, har ensamstående föräldrar det tuffast. ”Ett stort antal av dessa hushåll hamnar i minus varje månad. Många av dem saknar tillräcklig buffert och nödvändiga försäkringar för en stabil ekonomisk framtid”, säger hon i pressmeddelandet.

Hushåll - Stigande kostnader och beroendet av bidrag

 

För ensamstående föräldrar med två barn har de nödvändiga kostnaderna skjutit i höjden med över 700 kronor per månad. Denna utveckling innebär att nästan 40% av dessa hushåll är helt beroende av bidrag varje månad.

 

Falkenhäll påpekar, ”Barnbidrag och underhållsstöd är livsviktiga för dem med begränsad ekonomisk buffert. Dessa stödjusteringar ligger inte alltid i linje med inflationen, vilket kan göra att dessa hushåll halkar efter när priserna ökar.”

Datumet att ha koll på: 1 januari 2024

Men det är inte bara ensamstående som känner av knipan. Många andra hushåll är beroende av bostadsbidrag för att ekonomin ska gå ihop. Swedbank betonar särskilt vikten av det tillfälliga bostadsbidraget till barnfamiljer, som gäller fram till utgången av 2023.

Om regeringen inte meddelar en förlängning av detta bidrag kan många hushåll stå inför en svår början på det nya året. ”En hel del barnfamiljer kan hamna i ännu större svårigheter om bidraget försvinner”, varnar Swedbank.

Möjlig fortsättning på bidrag?

Tidigare i mars meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att det tillfälliga tilläggsbidraget för barnfamiljer med bostadsbidrag skulle höjas. Men det är ännu oklart om detta tillägg kommer att fortsätta efter årsskiftet.

”Jag kan inte utesluta en förlängning, men vi är inte där ännu”, sade finansminister Elisabeth Svantesson (M) tidigare i vår enligt en rapport från SVT.

www.vardagsekonomi.nu/streamingtjanster-sags-upp

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *