Vardagsekonomi

Fjärrvärmen höjs

Priset på fjärrvärme skjuter i höjden: Kritik mot "orimlig höjning"

Priset på fjärrvärme har fått många att höja ögonbrynen, och flera bolag har valt att höja sina priser med kraftiga 25–30 procent under året, enligt rapporter från Ekot. Detta har fått kritiker att reagera starkt på vad de anser vara en orimlig höjning.

33 % på ett år

Dan Eklund, en fastighetsägare, är en av dem som har stått upp mot denna prishöjning och tillfälligt stoppat den. Han uttrycker sin frustration över situationen och säger till radion, ”Det är ju en chock. 33 procent på ett enda år, det är en orimlig höjning.”

Kostnader skjutit i höjden

Bolagens förklaring till dessa höjningar är att kostnaderna för bränslen som träflis och pellets har skjutit i höjden med upp till 70 procent. Denna ökning i bränslepriserna har påverkat fjärrvärmeleverantörernas ekonomi och tvingat dem att föra över kostnaderna till sina kunder genom prishöjningar

Eon:s prishöjningar

Det är värt att notera att förra hösten aviserade några av bolagen, inklusive Eon, en prishöjning på 20 procent, som senare blev nödgade att sänka till 13 procent efter påtryckningar.

Pressad ekonomi

För konsumenter och fastighetsägare är dessa stora prishöjningar en påfrestning på hushållsbudgeten och ekonomin. Diskussionen om fjärrvärmepriser och dess påverkan på kundernas plånböcker förväntas fortsätta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *