Vardagsekonomi

Digitalt ID-kort

Från och med nu kan du lämna plånboken hemma och använda ett digitalt ID-kort i din mobil. Allt du behöver för att ansluta är mobilt BankID och ett nationellt ID eller pass.

Vi använder redan mobilen till mycket

– Våra användare har efterfrågat ett digitalt ID-kort i mobilen och nu kan vi erbjuda det. Vi använder redan mobiltelefonen för att betala i butiker och åka buss, och nu kan du även ha ditt ID-kort i mobilen. Vi strävar efter en smidig och framför allt säker identifiering i den fysiska världen. Detta är ett logiskt steg i utvecklingen för att ytterligare förenkla vardagen för våra användare, säger Petter Dahl, e-legitimationsexpert på BankID, i ett pressmeddelande.

Krävs giltigt ID-handling

För att skaffa ett digitalt ID-kort i mobilen krävs ett giltigt svenskt pass eller ett nationellt ID-kort utfärdat av polisen. Aktivering sker genom BankID-appen, via den nya ikonen ”ID-kort”. Efter att du har legitimerat dig behöver din ID-handling fotograferas och läsas av med NFC. Det kommer att finnas ytterligare instruktioner om hur du aktiverar kortet längre ned.

Vad finns på kortet?

På kortet visas följande information: ansiktsbild, namn, personnummer och ålder, säkerhetsdetaljer samt en rörlig QR-kod för validering av ID-kortet.

Företagen bestämmer

Det är upp till varje företag att avgöra om de accepterar det digitala ID-kortet. DHL och PostNord har redan meddelat att de kommer att acceptera identifiering med det digitala ID-kortet. I början kommer dock inte tjänsten att fungera på platser som Systembolaget. Men på sikt tror BankID att de flesta aktörer kommer att acceptera den digitala ID-handlingen.

På sikt blir det fler

– Vi har en god dialog med andra aktörer som vi för närvarande inte kan namnge. Vi ser framåt och tror att det digitala ID-kortet på sikt kan användas för allt från läkemedelsrecept till bankärenden. Vi hoppas självklart att många företag och myndigheter i Sverige kommer att acceptera det digitala ID-kortet, och på så sätt kommer det att ersätta fysiska ID-handlingar mer och mer i vardagen, säger Petter Dahl till Dagens Industri.

Tänk dock på..

Det är också värt att nämna att det digitala ID-kortet inte är ett resehandling, där krävs fortfarande en fysisk ID-handling. Tjänsten fungerar inte heller utomlands.

Så här aktiverar du det digitala ID-kortet:

  1. Öppna BankID-appen och tryck på den nya ikonen ”ID-kort” längst ned på skärmen. Välj sedan ”Aktivera ID-kort” och legitimera dig med BankID för att fortsätta.
  2. Ta fram ditt giltiga svenska pass eller nationella ID-kort. I appen väljer du vilken ID-handling du använder. Fotografera ID-handlingen tydligt så att uppgifterna syns på bilden.
  3. Blippa ID-handlingen med din telefon.
  4. Nu är ditt digitala ID-kort klart att användas. Du kan se ID-handlingen genom att välja ”Visa ID-kort” och signera med ditt BankID.