Vardagsekonomi

Datum gällande DÄCKSKIFTE

Vinter- & sommardäck

Vinter- och sommardäck är något som alla bilister måste ha koll på för att köra säkert och följa de svenska trafikreglerna. Under perioden 1 december till 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det råder vinterväglag, vilket definieras som när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen. Under denna period är det alltså förbjudet att använda sommardäck eller dubbdäck om de inte är av typen odubbade friktionsdäck.

Dubbdäck

Från 1 oktober till 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck, men från 16 april till 30 september är det förbjudet om det inte råder vinterväglag. Det är viktigt att släpet inte har sämre väggrepp än bilen, vilket innebär att om bilen har dubbdäck vid vinterväglag, måste även släpet ha dubbdäck. Om bilen har odubbade friktionsdäck vid vinterväglag får släpet ha antingen dubbdäck eller odubbade friktionsdäck.

Mönsterdjup & Montage

Mönsterdjupet i däcken är också viktigt att ha koll på. För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter. För lastbil, buss och personbil klass 2 med en totalvikt över 3,5 ton gäller mönsterdjupet 5 millimeter.

Det är också viktigt att montera de däck med större mönsterdjup eller dubbutstick bak på fordonet för att minska risken för sladd vid bromsning eller svängning. Reglerna om vinterdäck gäller även för utländska fordon och vid resor till och från utlandet.

Undantag

Det finns dock undantag från kravet på vinterdäck, till exempel för färd till besiktningsföretag och för fordon som är äldre än trettio år. Det är viktigt att ha koll på vilka regler som gäller för att undvika böter och för att köra säkert. I vissa städer är det också förbjudet att använda dubbdäck på vissa gator, där endast odubbade friktionsdäck är tillåtna. Mer information om reglerna finns på Transportstyrelsens webbplats.